Een jong gezicht ziet er symmetrisch uit. Schematisch kan men in het gezicht een ‘V’ vorm zien. Door de beschreven verouderingsprocessen verplaatsen de huid en onderliggende vetstructuren zich. In het begin zien we dunne huidlijntjes, met de tijd ontstaan er diepere lijnen en lijkt de huid overvloedig te worden. De eerste duidelijke tekenen zijn het verzakken van het ‘middengezicht’. De wangen verzakken langzaam, aan de kaaklijn ontstaan onregelmatigheden, soms vetplooitjes (hamsterwangetjes). Hierdoor draait het V-Effect om, de kaak wordt breder. Men spreekt wel van de ‘triangle of youth’ ten opzichte van de ‘pyramid of age’.

Contour Veroudering

Als we ouder worden, verandert er van binnen van alles. En dat zie je ook aan het gezicht: we krijgen rimpels, de huid wordt slapper en de vorm van het gezicht verandert.

Door het verdwijnen van botmassa vallen de wangen wat in (doordat de jukbeenderen krimpen), de kaaklijn verslapt (door minder kaakbot en invallende slapen) en ook een fronsrimpel, hangende oogleden en gezakte wenkbrauwen zijn mede een gevolg van veranderende botten. Door het krimpen van het bot boven de neusbrug en van het bot bij de wenkbrauwboog wordt de huid op die plek een maatje te groot. Omdat ook de bovenkaak en het bot rond de neus krimpt, wordt de bovenlip iets langer, zakt de neus en wordt de neus-lippenplooi dieper. Tegelijkertijd verliest het gezicht onderhuids vet en spiermassa. Er ontstaat dus ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Gevolg: de eerste plooien en rimpels dienen zich aan. Toch zijn het niet zozeer de rimpels, maar de veranderende contouren die het gezicht een oudere uitstraling geven. Het hele gezicht valt een beetje in. Daardoor ontstaan schaduwen en verliest het gezicht zijn jeugdige, vloeiende en vollere rondingen.

Fillers
De plekken waar het gezicht volume heeft verloren, kunnen worden opgevuld met veilige, tijdelijke fillers, zoals hyaluronzuur. We brengen daarmee de jeugdige contouren van het gezicht weer terug zonder dat het resultaat onnatuurlijk is. Omdat de fillers tijdelijk zijn, moet de behandeling worden herhaald. In het algemeen blijft het resultaat, afhankelijk van de locatie waar de filler is geplaatst, tot 18 maanden zichtbaar.

In de kliniek van Dr Besthetics wordt gewerkt met fillers op basis van hyaluronzuur. De filler bestaat uit een heldere gel die in kleine hoeveelheden in de huid wordt geïnjecteerd om de vorm en structuur van de gezichtshuid te verbeteren. de moderne fillers zijn gebaseerd op hyaluronzuur, dat sterk lijkt op het lichaamseigen hyaluronzuur. In de kliniek wordt gewerkt met het bekende en gerenommeerde merken Restylane van Galderma en Teosyal van Entercare.

Filler injecties kunnen worden toegepast om verschillende soorten rimpels te vervlakken zoals de lachrimpels, marionettelijnen en voorhoofdsrimpels. Ook worden de injecties toegepast om het volume te vergroten of de structuur te verbeteren van bijvoorbeeld de lippen, de wangen, kaak of kin.

De resultaten van een filler behandeling zijn wel langdurig maar niet permanent omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Afhankelijk van het behandelde gebied en gebruikte filler kan het effect tot wel 18 maanden aanhouden.